Interviu cu Lavinia Călina

Lavinia Călina, autoarea romanului Zona Zero, şi a seriilor Neamul corbilor şi Ultimul Avanpost a fost de acord să ne răspundă unor întrebări. Îi mulţumesc frumos şi vă mulţumesc şi vouă! Lavinia este prezentă pe blog, pe Facebook, Instagram si Twitter, dacă doriţi vă puteţi abona şi la canalul de youtube care este super! Mulţumesc editurii Herg Benet pentru primele două volume ale seriei Neamul Corbilor, la care vom avea o recenzie în curând!

"Lavinia Călina s-a născut revolutionară, în decembrie ’89. Urmează cursuri pedagogice și de filologie în Caransebeș. În 2008 se mută la Timisoara și studiază limbi străine la facultatea de litere. În prezent lucrează ca editor-imagine/fotogaf la propria firma (Calina Audio-Video)."

Întrebare: Care este cartea preferata? Desigur, dintre cele scrise de tine.
Lavinia Călina: Pfff... grea decizie. Cărțile mele sunt exact ca şi copiii mei, nu prea ai cum să alegi. Fiecare are ceva special, ceva care m-a determinat să o scriu. De obicei cartea mea preferată e cea pe care o scriu în acel moment, deci acum e Proiectul Zero.

Întrebare: Plănuiești o continuare a seriei Neamul Corbilor?
Lavinia Călina: Da. Volumul 3 din serie o să iasă în această vară. Nu m-am apucat încă de scris efectiv, dar am povestea în cap. Cred că o am în cap de când am scris primul capitol din primul volum. Am emoții, fiind ultimul volum al unei serii cred că o să îmi fie greu să mă despart de lumea creată, de personaje, de tot ce înseamnă Neamul Corbilor.

Întrebare: Dintre personajele create de tine, care este personajul preferat? In care te regasesti cel mai mult?
Lavinia Călina: În toate mă regăsesc câte puţin, chiar şi în cele negative. Dacă ar fi să aleg unul singur atunci cu siguranță acela ar fi Nicol din Neamul Corbilor. I-am împrumutat foarte multe bucăți din mine acestui personaj, de la amintiri, sentimente, întâmplări, până la trăsături fizice. Nu cred că am mai făcut asta pentru niciun alt personaj. Cred că din această cauză îmi va fi şi mai greu să închei această serie.

Întrebare: Citești cărți scrise de autori români? Poți sa recomanzi cititorilor câteva titluri?
Lavinia Călina: Da, citesc. De obicei fac astfel de recomandări pe canalul meu de Youtube. Sunt foarte mulți autori buni, indiferent de gen. Îi citesc cu plăcere şi mă bucur că pe mulți chiar am ajuns să-i cunosc personal.

Întrebare: La ce vârstă ți-ai dat seama că dorești să scrii? Cine te-a susținut?
Lavinia Călina: Revelația asta a venit destul de târziu, pe la 23 de ani. Nu am avut nicio tangență cu lumea asta până într-o zi când m-am trezit că scriu – poate a fost ceva magic, nu ştiu  Iubitul meu m-a susținut încă din prima clipă şi lui îi datorez totul.

Întrebare: Ai și alte hobby-uri, pe lângă scris? Care ar fi acelea?
Lavinia Călina: Să mă cert cu lumea pe Facebook :)) Nu, glumesc. Am zis să mai şi râdem de toată nebunia ce s-a pornit în ultima vreme pe profilul meu. Ca şi hobby cred că am să aleg muzica (să o ascult, nu să cânt că pică tavanul) şi jocurile video. Ambele mă relaxează.

Întrebare: Preferi un final fericit, sau unul trist? De ce?
Lavinia Călina: Ambele?!? Cred că depinde de carte, de cum evoluează acțiunea, povestea, deciziile personajelor, etc. Nicio carte nu se aseamănă cu alta, iar acesta e un lucru minunat căci nu ştii niciodată ce te așteaptă la ultima pagină.

Întrebare: Ți s-a întâmplat vreodată să fii recunoscută pe stradă?
Lavinia Călina: Se întâmplă rar, dar da. Când stăteam în Timișoara, am fost la Black Cat Exotic Perfumery în Galeria 1, iar tipa de acolo mă știa de pe Facebook că scriu cărți. A fost chiar amuzant, unde mai pui că m-a şi sfătuit ce parfum să îmi iau să se potrivească cu poveștile spuse de mine 

Întrebare: Ce ai dori să transmiți cititorilor?
Lavinia Călina: Hai afară la zăpadă! :)) Scuze mi-a rămas piesa blocată în cap şi e primul lucru ce îmi vine în minte. Le transmit numai bine şi să citească cât mai mult. 

Mulţumesc, Lavinia! Mai jos sunt descrierile primelor cărţi din fiecare serie, poate vă convinge vreuna dintre ele să intraţi pe site-ul eidturii şi să faceţi o comandă. 

Al treilea Război Mondial a luat sfârşit, iar România anului 2046 este Regat. Logodită cu prinţul Alex şi fiică a Ministrului de Interne, tânăra Diane trăieşte o viaţă luxoasă şi lipsită de griji, ocupată cu discursuri, dileme cu cea mai potrivită garderobă a zilei şi păstrarea aparenţelor cuplului regal. Printre petreceri, călătorii obositoare, speech-uri învățate pe de rost și accesele de furie ale prinţului, Diane contemplă fără prea mult entuziasm un viitor previzibil. Însă viața i se schimbă complet într-o singură noapte, atunci când este răpită de către un grup de rebeli, pentru care guvernarea autoritară a regatului întruchipează răul absolut.
Acţiune, răsturnări neaşteptate de situaţie, intrigi, romance – iţele unei poveşti în care eroina învaţă două adevăruri cruciale: nimeni nu este cine pare la prima vedere, iar alegerile luate au întotdeauna consecințe.

Va reuși Diane să risipească misterul și, mai ales, va reuși să descopere în final care este adevărata ei identitate?

Roxana și Nicol, două adolescente cu personalități aparent diferite, devin cele mai bune prietene după o noapte în care viața li se va schimba complet. Împărtășind același secret, ele vor încerca timp de mai mulți ani să ducă împreună o existență cât mai banală, cotidiană, pentru a se ascunde de cei care le doresc, probabil, moartea.

Dar chiar secretul nu este ceea ce pare. Devenite pioni în mijlocul unei confruntări seculare între cele mai puternice neamuri de vrăjitori, cele două tinere au de ales între a fugi mereu sau a-și înfrunta adversarii. Întunericul este însă foarte aproape, mult prea aproape…

Lovită de un virus necunoscut, omenirea se află în pragul extincției. Paraziții, cei atinși de boală, sunt ei înșiși cea mai mare primejdie față de puținii care au reușit să supraviețuiască. Iar lupta este aprigă. Pentru Elena, pierderea soțului la atât de scurt timp după ce s-a căsătorit din dragoste a însemnat punctul de pornire pentru o transformare care ar fi părut fără închipuire până atunci: salvarea grupului pe care va ajunge să îl conducă refugiată într-unul dintre ultimele bastioane ale umanității presupune sacrificii extreme și o voință de fier dincolo de limitele de care credea că nu este capabilă să treacă. Întâlnirea cu doi frați, tânărul Vlad și adolescenta Vanessa, va fi punctul de cotitură înspre decizia ultimă. Pe cine mai poate salva? Ce forță îi poate da dreptul să se joace cu vieți inocente? Poate să își regăsească sentimentele de iubire în pofida apocalipsei care pare să fi distrus totul în calea ei? Care este soluția pentru Zona Zero?

Răspunsul este un roman în același ritm alert și imprevizibil cu care Lavinia Călina ne-a obișnuit din primele sale cărți. Aventura vieții și a morții este doar un pretext pentru o poveste care te va zdruncina din temelii și care te va captiva pe de-a întregul. Lupta pentru supraviețuire a început!

3 comentarii:

Mirela Barbalata spunea...

Felicitari pentru interviu! Nu am descoperit-o pe Lavinia, inca. Literar, vorbind :) .
Imi place noul format.

Carti Zburatoare spunea...

Al blogului? Si mie mi se pare ca arata mai bine.

maria ancuta spunea...

Ultimul avanpost as dorii sa il citesc si eu pe viitor